Welkom bij boerderij Erve IJzerman
Stap in onze tijdmachine, zie en beleef hoe boerengezinnen in de vroege 20ste eeuw leefden

Hoe leefden boerengezinnen in de vroege 20ste eeuw? Welke methodes en hulpmiddelen werden 100 jaar geleden toegepast op een melkveehouderij? Waar sliepen de ouders en hun kinderen? Boerderij Erve IJzerman, een authentieke IJsselhoeve in Wapenveld, biedt een authentiek kijkje in de keuken van een IJsselhoeve in de eerste helft van de vorige eeuw. In de afgelopen eeuw is de tijd hier stil blijven staan.

Historie rijksmonument

De boerderij werd in 1898 gebouwd door boerenfamilie Hogeboom. In 1930 kocht de familie IJzerman de boerderij met een deel van de bijbehorende percelen op. In 2010 overleed de laatste bewoonster Dina IJzerman en kwam de boerderij leeg te staan.

Boerderij en Landschap

Boerderij en Landschap (BOEi) heeft in juni 2012 het rijksmonument aangekocht om de boerderij weer in ere te herstellen en vervolgens een nieuwe functie te geven. Daarbij wordt intensief samengewerkt met Stichting Recreatie Wapenveld en de Stichting Erve IJzerman. De enthousiaste groep vrijwilligers van beide stichtingen, zetten zich in voor het leefbaar houden van Wapenveld, o.a. door de instandhouding van het cultureel erfgoed.

Van erven naar Erve IJzerman

Het complex kreeg na overleg met de erfgenamen de naam ‘Erve IJzerman’. Dit werd bij het tekenen van de koopakte notarieel vastgelegd. In 2021 werd het gebouw en de percelen eromheen omgetoverd tot het gloednieuwe Zuivelmuseum.

Wil je meer weten over de geschiedenis van ‘Erve IJzerman’? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Volg ons
op social media