1. Inleiding en gegevens organisatie
Dit beleidsplan Stichting Nederlands Zuivelmuseum is het eerste beleidsplan van de stichting en bestrijkt de periode vanaf de opening van het Nederlands Zuivelmuseum in 2021 tot en met 2023, het jaar van afloop van het huurcontract voor de locatie “Erve IJzerman” met eigenaar BOEi.
De Stichting Erve IJzerman heeft in oktober 2022 de bestaande samenwerking met Stichting De Melkmaten bezegeld door het tot dusver bestaande samenwerkingsverband Nederlands Zuivelmuseum onder te brengen in de Stichting Nederlands Zuivelmuseum. Tot en met 2022 blijft de Stichting Erve IJzerman de uitvoeringsorganisatie van het samenwerkingsverband, daarna zullen de stichtingen ieder voor zich de hun toekomende taken binnen de samenwerking voor hun rekening nemen, te weten huisvesting (Stichting Erve IJzerman), exploitatie Zuivelmuseum (Stichting Nederlands Zuivelmuseum) en zuivelcollectie (Stichting Melkboeren- en Zuivelmuseum “De Melkmaten”). De besturen van de drie stichtingen vormen vooralsnog een personele unie, hetgeen inhoudt dat de besturen zowel qua personele bezetting als bezetting qua functies en portefeuilles identiek zijn.
De drie stichtingen hebben er in hun samenwerkingsverband voor gekozen om het doel van het Nederlands Zuivelmuseum langs een organische, maar gestage aanpak te bereiken. De uitwerking van deze ambitie wordt intern vastgelegd in en aangestuurd door een gezamenlijk beleidsplan dat richting geeft aan de ontwikkeling van de organisaties, de inrichting van het museum en het museale aanbod. Voor geïnteresseerden is dit interne beleidsplan op aanvraag verkrijgbaar.
Gegevens van de Stichting Nederlands Zuivelmuseum:
– Bezoekadres: Kanaaldijk 63, 8191LW Wapenveld
– Contactadres: Werverweg 5, 8191 NS Wapenveld (postadres)
– KvK nummer: 88502902
– Fiscaal nummer: 864656567 (RSIN)
2. Strategie en missie
Statutair heeft de Stichting Nederlands Zuivelmuseum ten doel (citaat statuten 14-10-2022): “De stichting heeft ten doel:
a. het verwerven en in stand houden en exposeren van een museale collectie die betrekking heeft op de zuivel in Nederland.
b. het verrichten van al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan — zijn, alles in de meest uitgebreide zin genomen.”
Reeds in 2012 is onderzocht en vastgesteld dat er in Nederland plaats is voor een Nederlands Zuivelmuseum. Geconstateerd is dat een dergelijk Nederlands Zuivelmuseum door de samenwerking van de stichtingen “Erve IJzerman” en “Melkboeren- en Zuivelmuseum “De Melkmaten”” kan beschikken over twee belangrijke uitgangspunten die de ontwikkeling van een Zuivelmuseum met nationale allure mogelijk maken:
– het pand Erve IJzerman, een inmiddels gerestaureerde driekaps IJsselhoeve (rijksmonument);
– de omvangrijke en gevarieerde schakeerde collectie zuivelattributen van de Stichting Melkboeren- en Zuivelmuseum “De Melkmaten”.
De Stichting Nederlands Zuivelmuseum realiseert haar statutaire doel door het als samenwerkingsverband van stichtingen “Erve IJzerman” en “Melkboeren- en Zuivelmuseum “De Melkmaten”” exploiteren van het Nederlands Zuivelmuseum.
De missie van het Nederlands Zuivelmuseum is (bron: intern Beleidsplan Zuivelmuseum):“Het Zuivelmuseum beoogt de gehele cyclus van de zuivel (“van gras tot glas”) zowel vanuit historisch perspectief over het voetlicht te brengen, als vanuit hedendaags ontwikkelingen: voor welke uitdagingen ziet de zuivelsector zich geplaatst? Deze uitdagingen zijn niet alleen van belang voor de zuivelsector, maar hebben een brede maatschappelijke impact, die politieke discussies oproept. Denk bijvoorbeeld aan klimaatbeheersing, biodiversiteit, dierenwelzijn en de ontwikkelingen binnen biologische en intensieve veehouderij. Het Zuivelmuseum wil een platform bieden aan de verschillende ontwikkelingen en deze toelichten vanuit een historische context. Het publiek van het Zuivelmuseum wordt breed geïnformeerd in het Zuivelmuseum, dat geen spreekbuis is van een bepaalde (politieke) stroming binnen de landbouw/zuivelsector. In samenwerkingsverbanden met andere organisaties en stromingen wil het Zuivelmuseum een breed netwerk ontwikkelen, waarin plaats is voor verschillende standpunten. Het Zuivelmuseum gaat in haar bedrijfsvoering om deze missie te bereiken uit van de normeringen die tezamen de Museumnorm vormen, te weten: de Ethische Code, LAMO (Leidraad Afstoting Museale Objecten), Governance Code Cultuur, Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie.”
3. Activiteiten van de organisatie
Na een aanloopperiode van 2012 tot en met 2017, waarin een aanzienlijk (financieel) draagvlak is ontstaan, is het Zuivelmuseum voor het eerst in 2018 tijdelijk geopend. In 2019 was het Zuivelmuseum gesloten vanwege de afrondende cascorestauratie, in 2020 en de eerste helft van 2021 kon niet worden geopend vanwege de coronacrisis. In augustus 2021 is het Nederlands Zuivelmuseum officieel geopend. De initiële museale inrichting kon worden gefinancierd met behulp van een eenmalige subsidie van de Provincie Gelderland in 2019 van € 200.000. Met behulp van fondswerving, verankering in de zuivelsector en de hulp van een omvangrijke vrijwilligersorganisatie wil het Zuivelmuseum doorgroeien naar het beoogde niveau van Nederlands Zuivelmuseum.
4. Bestuur en vrijwilligers
Een bestuur bestaat statutair uit minimaal drie personen, de personalia van de bestuursleden, hun rol en nevenwerkzaamheden staan op de website. Bestuursleden en vrijwilligers ontvangen geen vergoeding voor verrichte werkzaamheden. Wel hebben zij recht op vergoeding van de in de uitoefening van hun taak gemaakte onkosten.
5. Werknemers
De Stichting Nederlands Zuivelmuseum heeft geen werknemers.
6. Financiën
De inkomsten van het Zuivelmuseum bestaan uit:
– verkregen subsidies en bijdragen van overheden;
– verkregen bijdragen van partijen uit de zuivelsector;
– verkregen bijdragen van plaatselijke maatschappelijke fondsen;
– entreegelden bezoekers;
– Inkomsten uit horeca en verkoopactiviteiten (boeken etc.)”.
– bijdragen van donateurs, zowel uit de hoek van private personen (“Vrienden van het Zuivelmuseum”) als zakelijke partijen (“Businessclub Zuivelmuseum”).
7. Beheer en besteding van het vermogen
De Stichting Erve IJzerman heeft een zeer beperkt eigen vermogen, bedoeld als buffer voor de egalisering van inkosten en uitgaven in de tijd gezien. De zuivelcollectie wordt in bruikleen ter beschikking gesteld door de Stichting Melkboeren- en Zuivelmuseum “De Melkmaten”, het pand Erve IJzerman is ter beschikking gestel door de Stichting Erve IJzerman. Eigenaar van het pand is BOEI, op termijn is het mogelijk dat wordt overgestapt naar een ander gebruikers-/eigenaars-/financierings- model van het pand Erve IJzerman.