Provincie Gelderland opent weg naar nationaal zuivelmuseum

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben besloten om een subsidie van 200.000 euro te verstrekken voor de museale invulling van het complex Erve IJzerman in Wapenveld. “Dit besluit van GS is voor ons het vliegwiel om op te schalen naar de daadwerkelijke invulling van Erve IJzerman als nationaal zuivelmuseum”, aldus voorzitter Inez Pijnenburg.

“Deze toekenning is voor ons echt een doorbraak. In juni 2018 zijn we al open gegaan als ‘museum in wording’. Dat eerste seizoen hebben we enkele duizenden bezoekers al een voorproefje kunnen geven over wat we van plan zijn. Nu kunnen we opschalen naar een professioneel niveau”, vertelt Pijnenburg. De stichting Erve IJzerman gaat nu Els Thijssen Museumadvies uit Amsterdam aanstellen als projectleider om de volgende stappen te zetten naar de museale invulling. Die voorziet in een openstelling van Erve IJzerman in het voorjaar 2020 met de presentatie van een achttal thema’s over zuivel. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de omvangrijke collectie van stichting De Melkmaten die in een depot elders in Wapenveld is ondergebracht. “Voor de invulling moet je dan denken aan interactieve units die verhalen vertellen over bijvoorbeeld de melkslijter, een boerendochter of de directeur van de melkfabriek. Tot nu toe ontbeert Nederland een echt zuivelmuseum dus er zullen heel veel verhalen te vertellen zijn”, zegt voorzitter Pijnenburg.